Začiatok nového roka sa spája s predsavzatiami, medzi ktorými u väčšiny z nás dominuje svedomité dodržiavanie zdravého životného štýlu, zdravé stravovanie, pravidelný pohyb a športové aktivity. Káva je skvelý životabudič a ide ruku v ruke aj s cvičením. Jej konzumácia približne hodinu pred pohybovou aktivitou dokáže zahnať únavu, zlepšiť koncentráciu, fyzický výkon a zrýchliť regeneráciu po cvičení. Pripravili sme si pre Vás preto niekoľko receptov na zaujímavé kávové nápoje, pomocou ktorých môžete kávu pripravovať ešte o čosi zdravšie a pestrejšie.
Zázvor alebo ďumbier príjemne prehreje organizmus v zimnom období, zrýchľuje metabolizmus, redukuje cholesterol, koriguje hmotnosť a pôsobí liečivo v prípade nachladnutia a nevoľností. Nastrúhajte malé množstvo surového zázvoru do šálky, rozmiešajte ho s medom a následne zalejte kávou pripravenou z moka konvičky alebo espressom.
Do šálky vložte pár lístkov mäty vopred vylúhovaných v horúcej vode a zalejte pripravenou horúcou kávou. Pre ešte lepšie zvýraznenie chuti nechajte v šálke rozpustiť 1-2 tabličky kvalitnej čokolády s podielom kakaa aspoň 80 %.
Kardamon je korenie, ktoré disponuje celou radou priaznivých účinkov na organizmus. Okrem toho, že pôsobí proti vzniku rakovinu, je vhodným doplnkom zdravého chudnutia, podporuje metabolizmus, zrýchľuje trávenie, odvodňuje, pomáha nám zbavovať sa prekyslenia organizmu a dodáva energiu. Pridajte pár semienok kardamonu do mletej kávy a kávu pripravte pomocou french pressu, prípadne pridajte kardamon do pripraveného espressa. Slaďte medom.
Na prvý pohľad zvláštna, ale veľmi zdravá kombinácia. Do kávy primiešajte 1-2 čajové lyžičky rastlinného orieškového masla, napr. arašidového, lieskovo-orieškového, mandľového, pistáciového prípadne kešu. Rastlinné maslá kávu prirodzene osladia, sú veľmi chutné a navyše sú bohatým zdrojom zdravých tukov, ktoré pôsobia priaznivo na náš organizmus.
Na spodku vysokého pohára rozmiešajte med so škoricou. Škorica pôsobí hrejivo, zrýchľuje metabolizmus a pozitívne vplýva na boj s nadmernou hmotnosťou. Pripravte mliečnu penu z rastlinného mlieka podľa Vašej chuti, napr. sójového, mandľového alebo ryžového a následne pridajte espresso. Po chvíli sa vytvoria charakteristické vrstvy mliečnej peny, mlieka a kávy.
Do cappuccinovej šálky pripravte espresso. Hviezdičky bude symbolizovať korenie badián alebo hviezdičkový aníz, ktoré rozmeľte do rastlinného mlieka podľa Vášho výberu a pripravte mliečnu penu. Tú nalejte do šálky s espressom. Na vrch mliečnej peny cappuccina môžete vložiť hviezdičku badiánu na ozdobu.
Na záver máme pre Vás kávový recept s nádychom exotiky. Na spodok šálky jemne nastrúhajte limetkovú kôru a pridajte pár kvapiek limetky, pridajte pol lyžičky kokosového cukru a do zmesi pripravte espresso alebo kávu pomocou niektorej z alternatívnych metód. Na vrch pridajte niekoľko kúskov strúhaného kokosu.
Prajeme dobrú chuť!