Prinášame Vám recept na chutný kávový nápoj známy skôr pod anglickým názvom "pumpkin spice latte", ktorý je ideálny na chladnejšie jesenné dni. Spojenie príjemnej sladkej chuti tekvicového pyré, espressa a mlieka si doslova zamilujete. Doprajte si tento nápoj cez víkend pri dobrej knihe. Tomu sa povie dokonalý relax!
Pôvod tekvicového latte siaha do jesenného obdobia roku 2003, kedy túto príchuť ako svoj sezónny nápoj vyvinula známa značka kaviarenských reťazcov. Odvtedy sa tento horúci nápoj stal synonymom jesennej pohody a príchuť sa pretavila do množstva ďalších (nielen) potravinových produktov. Zaujímavá súhra chutí a zdraviu prospešné ingrediencie spravili z nápoja jeden z najobľúbenejších. Pripraviť si ho doma počas jesenných dní môžete jednoducho aj Vy.
• hokkaido alebo maslová tekvica
• 2 x espresso
• 500 ml mlieko (akékoľvek podľa Vašej chuti, od plnotučného cez bezlaktózové, mandľové, sójové a pod.)
• 2 lyžice trstinového cukru alebo medu
• 1 lyžička cejlónskej škorice
• 1/2 lyžičky sušeného zázvoru
• muškátový oriešok
• štipka klinčekov
• na ozdobu môžete pridať mletú škoricu alebo škoricové drievko
Najprv si pripravíme tekvicové pyré naparením dužiny z maslovej tekvice alebo tekvice hokkaido, ktorú sme predtým zbavili šupky a nakrájali na drobné kocky. Po naparení dužinu pretlačíme cez sitko do panvice, prilejeme mlieko, pridáme škoricu, zázvor, klinčeky, muškátový oriešok a cukor alebo med, uvedieme do varu a následne ešte chvíľu spoločne povaríme.
Pripravené tekvicové mlieko rovnomerne nalejeme do šálok, pripravíme espresso a navrch posypeme škoricou. Nápoj je hotový.