Máte radi ľadovú kávu? Ak áno, máme pre Vás recept na netradičnú letnú verziu ľadovej kávy. Ide o ľadové obrátené cappuccino, ktoré nielenže výborne chutí, ale aj famózne vyzerá. Tento nápoj si môžete jednoducho pripraviť aj doma alebo v práci a osviežiť sa tak jedinečným trendovým nápojom.
Počas letných dní občas padne vhod vymeniť klasické horúce kávové nápoje za ich letné verzie. Studená verzia cappuccina v sebe spája povzbudivú chuť espressa s lahodným mliekom tak, ako to nepoznáte. Tento delikátny a osviežujúci nápoj si určite zamilujete. V hre sú aj ďalšie varianty tohto nápoja s použitím rôznych ovocných, karamelových, vanilkových či čokoládových sirupov. Názov obrátené (inverse) cappuccino vznikol, pretože charakteristické vrstvy klasického cappuccina - na spodku pohára espresso a na vrchu mliečna pena sú v prípade obráteného cappuccina opačne - na spodku pohára je mlieko a na vrchu naopak pena z espressa.
• Espresso pripravené z kvalitnej, čerstvo pomletej kávy • Cca 150 ml studeného mlieko (môžete nahradiť rastlinnými variantami - ovsené, mandľové, sójové, ryžové mlieko) • Pre ozvláštnenie chuti sirup podľa chuti - môžete vynechať • Ľadové kocky
Pripravíme si hrubostenný pohár s objemom asi 200 ml a nalejeme doň cca 150 ml vychladeného mlieka s kockami ľadu. Následne pripravíme espresso pomocou automatického kávovaru a s dvomi kockami ľadu ho vložíme do shakera (alebo napeňovača na mlieko) a vymiešame do peny. V tejto fáze môžeme pridať aj niektorý z obľúbených sirupov. Vyšľahané espresso s ľadom nakoniec jemne vlejeme do pohára s mliekom tak, aby sa vytvorili vrstvy - na spodku pohára mlieko, v strede espresso, navrchu našľahaná espresso pena. Nápoj môžeme ešte ozdobiť zrnkami praženej kávy alebo hoblinkami čokolády. Prajeme Vám dobrú chuť!
Váš tím Davital