Pri predaji našej prémiovej talianskej zrnkovej kávy Caffé Boasi sa od zákazníkov často stretávame s otázkou ako a kde vlastne kávu správne skladovať, aby zostala čo najdlhšie čerstvá. Aj keď sa u nás otvorené balenie kávy dlho nezohreje :), chceli by sme sa týmto článkom s Vami podeliť o naše tipy, ktoré sa nám osvedčili pri udržaní čo možno najdlhšej čerstvosti kávy, či už ju máte doma alebo v práci tak, aby ste si mohli vychutnať to najlepšie espresso.
Na obale od kávy si všímajte dátum praženia resp. dátum spotreby, ktorý je 2 roky od dátumu praženia. Z pohľadu čerstvosti je najlepším variantom práve zrnková káva, pretože si zachováva najlepšie senzorické vlastnosti - chuť a arómu. Kedy otvorenú kávu spotrebovať? Zrnkovú kávu je najvhodnejšie spotrebovať do dvoch týždňov od otvorenia balenia. V prípade mletej kávy je táto doba kratšia.
Nerobte si zbytočne príliš veľké zásoby zrnkovej kávy a objednávajte ju radšej častejšie a čerstvú. Na začiatku vo vašej domácnosti alebo spoločnosti odsledujte priemernú spotrebu kávy a nastavte objednávky napr. raz mesačne alebo raz za dva mesiace, podľa množstva spotreby. V prípade, že kávu dosypávate do automatických kávovarov alebo mlynčeka, urobte tak raz denne a vždy kávu prisypávajte z originálneho balenia. Pred víkendom alebo dovolenkami si dajte pozor, aby nezostalo veľa kávy v zásobníkoch. Po návrate pravdepodobne nebudete nadšení z chuti zvetranej kávy a návrat po dovolenke tak môže byť zbytočne nepríjemnejší :)
Pri výbere kávy si všímajte, v akom originálnom obale je zabalená. Pre udržanie čerstvosti je ideálne balenie s jednosmerným ventilom. To umožňuje káve "dýchať" a vylučovať nahromadený oxid uhličitý. Takéto balenie tiež ochraňuje kávové zrná pred vlhkosťou a slnečným žiarením a je preto pre skladovanie kávy najideálnejšie. V takomto balení je možné skladovať kávu aj niekoľko mesiacov. Dávajte si pozor na papierové obaly, v tých by ste mali skladovať kávu len krátkodobo. Ak sa predsa len rozhodnete kávu skladovať v inom obale, vhodné sú nádoby z nepriehľadného skla alebo keramiky vybavené silikónovým tesnením.
Káva si nevyžaduje špeciálne podmienky na skladovanie. Mýty o skladovaní kávy v chladničke v špeciálnych nádobkách sú našťastie preč. Pri presúvaní kávy z chladničky von sa kvôli kondenzácii môžu tvoriť na káve plesne. Vyhnite sa preto skladovaniu kávy v studenej komore alebo chladničke. Naopak, mali by ste sa vyhnúť aj skladovaniu kávy v blízkosti výhrevných telies. Stačí jej príjemná izbová teplota a suché miesto, bez prístupu vlhkosti. Kávu by ste nemali skladovať na priamom slnku, v priehľadnej nádobe, skle či mikroténových sáčkoch. Najdlhšie si zachová svoje chuťové vlastnosti a prospešné látky práve na tmavšom mieste.