Tel.: +421 48 416 19 47, +421 911 617 223
E-mail: davital@davital.sk

Servírovanie kvalitnej kávy predstavuje určitý štandard pri obchodných stretnutiach a rokovaniach aj vo firmách. Podľa etikety sa k servírovaniu a pitiu kávy viaže viacero pravidiel. Dôležitý je nielen výber dobrej kávy a jej správna príprava najčastejšie pomocou kancelárskeho kávovaru, ale aj také drobnosti ako je výber správneho porcelánu, či servírovanie vody ku káve.

Ako by malo vyzerať správne servírovanie kávy?

• Malo by prebehnúť v prvých 5-10 minútach obchodných rokovaniach či porady, ešte predtým ako sa úvodné rozhovory presunú k obchodným témam.
• V prípade, že kancelársky kávovar pripravuje rôzne kávové nápoje, zabezpečte vhodné šálky pre každý typ nápoja. Odlišujte veľkosti šálok pre ristretto a espresso, lungo, cappuccino či caffé latte.
• Ku káve vždy patrí pohár čistej, nesladenej vody.
• Nie je nutné, aby bol ku káve podávaný balený cukor. Postačuje, ak je na stole pre všetkých dostupná cukornička s lyžičkou.
• Káva sa podáva v šálke spoločne s podšálkou, pričom uško šálky smeruje doprava.
• Pri servírovaní kávy je dôležité si dať pozor, aby sa káva nevyliala na vonkajší okraj šálky, prípadne na podšálku.
• Etiketa hovorí, že pokiaľ prísediaci sedia na gaučoch či kreslách vzdialených od konferenčného stolíka, mali by pri pití kávy uchopiť šálku spoločne s podšálkou, aby káva prípadne nezašpinila oblečenie. Ak prísediaci sedia za pracovným stolom a nijako sa od neho nevzďaľujú, kávu konzumujú len uchopením šálky.
• Na uchopenie šálky slúži výhradne uško.
• Na podšálke priamo pod uškom šálky je umiestnená lyžička.
• Pri miešaní cukru alebo mlieka do kávy sa lyžička nevkladá do úst. Naopak v prípade cappuccina a caffé latte môžete pomocou lyžičky miešať a následne konzumovať krémovú mliečnu penu.

V prípade záujmu o kancelárske kávovary, ktoré Vám zjednodušia prípravu kávy počas pracovných stretnutí a porád, nás neváhajte kontaktovať na davital@davital.sk.

Váš tím Davital