Tel.: +421 48 416 19 47, +421 911 617 223
E-mail: davital@davital.sk

Pri príprave espressa je veľmi dôležité okrem výberu kávy a kávovaru dbať aj na správne servírovanie kávy. Príprava kávy do nevhodnej šálky môže ovplyvniť zážitok z espressa. Na čo by ste teda pri výbere porcelánu do firemnej kuchynky alebo domácnosti nemali zabudnúť?

Teplota šálky

Tak ako jedlo by sa malo servírovať na teplé, ohriate taniere, aby okamžite nevychladlo, tak by sa mala káva pripravovať do vysušených, teplých šálok. Teplota šálky by mala byť približne 40 °C. Teplota šálky ovplyvňuje najmä tenkú vrstvu olejov na povrchu espressu, cremu. Ak je šálka príliš studená, crema sa na povrchu espressa dlhšie neudrží. Teplá šálka tiež zaručí, že káva zostáva po príprave dlhšie teplá a okamžite sa neschladí.
Šálky môžete pred prípravou kávy zohriať na predhrievanej ploche na šálky priamo na kávovare. Z našej ponuky touto funkciou disponujú automatické kávovary Aulika Focus a Royal Gran Crema a celý sortiment profesionálnych pákových kávovarov. Ak potrebujete na predhrievanej ploche nahriať viacero šálok, jednoducho ich na seba nastohujte. Teplo sa dostane aj na vyššie položené šálky. Ďalším spôsobom je pred prípravou kávy napustiť do šálky horúcu vodu z dávkovača horúcej vody/ parnej trysky na kávovare, z varnej kanvice alebo jednoducho vodovodu. Po chvíli vodu vylejte, šálku vysušte a môžete pripraviť kávu.

Materiál a hrúbka šálky

Najlepším materiálom pre šálky je porcelán pálený pri vysokých teplotách tak, aby bol odolný, dobre vodil teplo a odolal zmenám teplôt. Porcelán je hygienický, šálky sa dobre umývajú aj v umývačke riadu a lesknú sa, čo oceníte pri denno-dennej príprave kávy. Pri niektorých typoch nápojov, pri ktorých je prezentácia nápoja efektnejšia, sa preferuje príprava do sklenených pohárov. Je potrebné dbať aj na hrúbku stien šálky. Šálka by mala byť na spodku hrubšia a jemne sa zužovať k okrajom tak, aby pitie z nej bolo pohodlné. Prednosť by mali mať hrubostenné šálky, ktoré sú odolnejšie a káva si v nich dlhšie udrží príjemnú teplotu.

Veľkosť šálky

Pri príprave kávy z automatických kávovarov sa preferujú dve rôzne veľkosti šálok, a to šálky na espresso s objemom 60 – 90 ml a šálky na cappuccino s objemom 150 -180 ml. Do šálok na espresso môžete pripraviť nápoje ako ristretto, espresso, espresso s mliekom a espresso macchiato. Do šálok na cappuccino môžete pripraviť nápoje ako dvojité espresso, americano, caffe lungo a cappuccino. Na nápoj latte macchiato, ktorý je charakteristický rozvrstvením kávy a mliečnej peny odporúčame použiť vysoký sklenený pohár s objemom približne 250 ml.

Tvar a farba šálky

Aj keď sa v dnešnej dobe stretnete s mnohými farbami a tvarmi šálok na kávu, v tomto prípade je lepšie dať prednosť funkčnosti pred dizajnom. Šálka na espresso by mala byť na spodku okrúhla, aby podporila a zachovala cremu. Hranaté, príliš úzke a vysoké alebo príliš široké a nízke šálky nie sú pre prípravu espressa najvhodnejšie.
Uško šálky by malo byť účelné. Uistite sa, že pomocou neho jednoducho a pohodlne zdvihnete aj plnú šálku. K šálkam patria podšálky, na ktoré sa servíruje cukor, smotana do kávy a lyžička. Mali by byť dostatočne pevné a ergonomické, z rovnakého materiálu a rovnakej farby ako šálky. Najčistejšie a najhygienickejšie pôsobí biela farba šálok.

Vyberte si z našich šálok

Vychutnajte si kávu z hrubostenných porcelánových šálok s logom od nás a doprajte si tak kompletnú výbavu porcelánom pre vašu firemnú kuchynku či prevádzku! V našej ponuke nájdete:
• Šálky na espresso z hrubostenného porcelánu s objemom 65 ml
• Šálky na cappuccino/ caffe lungo z hrubostenného porcelánu s objemom 170 ml
• Sklenený pohárik na espresso s objemom 65 ml



Ak máte záujem o šálky na kávu, prípadne iný doplnkový sortiment ku káve, kontaktujte nás na davital@davital.sk. Radi vám s výberom pomôžeme.