Tel.: +421 48 416 19 47, +421 911 617 223
E-mail: davital@davital.sk

Väčšina z nás sa stretáva s kávou až vo forme nápoja, prípadne s pomletými či celými kávovými zrnkami. Tomu však predchádza množstvo náročných procesov, ktoré začínajú pestovaním kávovníkov a zberom kávovníkového zrna. Ako rozpoznať dozreté kávovníkové zrno, v akých krajinách sa káva pestuje a aké poznáme kávové odrody, to všetko sa dočítate v nasledujúcom článku.

Kávovník

Kávové plody rastú na kávovníkoch, ktoré sa radia medzi ovocné dreviny. Káva teda po správnosti nie je len horká ale skôr sladkokyslá a chutí po ovocí. Z hľadiska veľkosti kávovníkov ide o kry alebo stromy, niektoré vysoké až 12 metrov. Na plantážach sa kávovníky udržiavajú nižšie, aby sa dali jednoduchšie zbierať zrelé plody.
Pestovanie kávy je náročné aj z časového hľadiska. Na prvú úrodu pestovatelia kávy čakajú približne tri až štyri roky. Kávovníky kvitnú bielymi kvetmi s vôňou jazmínu niekoľkokrát za rok, z ktorých postupne rastú plody nazývané kávové čerešne. Plody kávovníka skutočne aj čerešne pripomínajú, pretože keď sú zrelé, sú väčšinou jasne červenej farby a majú aj podobnú veľkosť. Proces dozrievania kávových plodov trvá asi rok. Vo vnútri kávovej čerešne sa nachádzajú dve proti sebe uložené zrniečka zelenej farby obalené jemnou striebornou šupkou. Po zbavení dužiny a šupky zelené kávové zrnko tvarom a veľkosťou najviac pripomína plody arašidov. Zrnká zelenej kávy sú na začiatku bez výraznej chuti a arómy a typickú kávovú arómu tak ako ju poznáme nadobudnú až následne po upražení.

Kávový pás

Káva sa pestuje približne v 70 rôznych krajinách sveta, ktoré sa nachádzajú v tropickom a subtropickom pásme v okolí rovníka. Tomuto územiu, kde sa káve najlepšie darí sa hovorí kávový pás a tvoria ho krajiny Strednej a Južnej Ameriky, Karibiku, rovníkovej Afriky, Indie a Ázie. Pestovanie a spracovanie kávy dáva celosvetovo prácu až 25 miliónom ľudí a v celom kávovom biznise je to spolu až 125 miliónov. Ročne sa vyprodukuje až 8 miliónov ton kávy. Niet sa preto čomu čudovať, že káva patrí medzi jednu z najvýznamnejších komodít. Medzi tých najväčších producentov kávy patria krajiny ako Brazília, Vietnam, Kolumbia, Indonézia, Etiópia, India, Honduras, Mexiko, Uganda a Guatemala. Každá krajina má odlišné podnebie, a preto sa v určitých krajinách darí lepšie odlišným druhom kávovníkov a káva z odlišných oblastí má aj iné chuťové vlastnosti.

Kávové odrody

Medzi najznámejšie kávové odrody patrí arabika a robusta. Arabika predstavuje asi 60 % celkovej produkcie kávy. Rastie vo vyšších nadmorských výškach a často v lesnatých, ťažko prístupných oblastiach, kde sa často zbierajú zrelé kávové plody ručne. Je preto považovaná za kvalitnejšiu odrodu. Prvá úroda sa dostaví až približne po šiestich rokoch. Najväčším producentom tejto odrody je Brazília. Ak si pripravíte šálku kávy zo 100 % arabiky, budete cítiť kyslosť a výraznejšie ovocné tóny. Táto odroda tiež obsahuje menej kofeínu a viac cukrov a olejov.
Na rozdiel od toho robusta rastie väčšinou v menších nadmorských výškach, v nížinách a plantážach, kde je možné kávové plody zbierať mechanicky a tak sa pozbierajú zároveň zrelé ale aj množstvo nezrelých plodov, čo spôsobuje menšiu kvalitu kávy. Nie je to však pravidlo, v súčasnosti existujú aj druhy kvalitnej robusty, napríklad v oblastiach Indie a Guatemaly. Najväčším producentom robusty je však Vietnam. Prvá úroda sa objavuje oveľa skôr ako je tomu u arabicy, a to už približne po dvoch rokoch. Chuťový profil je viac drsnejší, korenistý. V chuti cítiť horkosť a zemitosť. Robusta obsahuje približne dva krát viac kofeínu ako arabica.

Pri výbere kávy sa najčastejšie stretnete s kávovými zmesami, ktoré obsahujú rôzne pomery arabiky a robusty a vytvárajú tak komplexnejší a harmonickejší chuťový profil. Tieto zmesy sa hodia najmä na prípravu kávy pomocou profesionálnych alebo automatických kávovarov. Vybrať si môžete aj z našej ponuky zrnkovej kávy. V súčasnosti sú už pomerne rozšírené aj kávy z konkrétnej oblasti či plantáže, ktoré chutia najlepšie pripravené pomocou alternatívnych metód.