Tel.: +421 48 416 19 47, +421 911 617 223
E-mail: davital@davital.sk

Káva nás v chladnom počasí dokáže výborne zahriať a rozveseliť. Vytvorte si skvelú atmosféru s kávovými nápojmi s použitím typicky zimných prísad ako horúca čokoláda, med, škorica, klinček, oriešky, kokos, citrónová a pomarančová kôra. Pre dospelých môže byť zaujímavá kombinácia kávy a alkoholických nápojov ako írska whiskey, rum alebo vaječný likér.

Čokoládová káva

Káva a čokoláda patria neodmysliteľne k sebe, v zimnom období vytvárajú dokonalú súhru. Pri príprave čokoládovej kávy najprv pripravíme horúcu čokoládu alebo kakao, pridáme podľa chuti cukor alebo med. Do tejto zmesi vmiešame čerstvo pripravené espresso. Dochutíme škoricou. Na vrch opatrne pridáme našľahané mlieko a posypeme nadrobno pokrájanými orieškami.

Kokosové prekvapenie

Kokos je v zimnom období skvelým pomocníkom. Obsahuje množstvo vitamínov, minerálov, vlákninu a zlepšuje imunitu. Kokosové prekvapenie pripravíme tak, že do espressa pridáme kokosové mlieko a našľahanú mliečnu penu. Môžeme pridať aj kokosový likér. Na vrch mliečnej peny nasypeme kokosové lupienky a nastrúhame kôru z citróna alebo limetky.

Írska káva

Írska káva vás zaručene zahreje. Pri príprave Írskej kávy zvaríme 0,4 cl írskej whiskey s dvomi lyžičkami trstinového cukru. Nalejeme ju do vyššieho skleneného vopred predhriateho pohára na stopke (ak nemáte špeciálny pohár na Írsku kávu, dobre poslúži aj pohár na víno). Do zmesi pripravíme dvojité espresso - doppio. Na záver pridáme vrstvu čerstvo najemno našľahanej šľahačky.

Rumové caffé latte

Základom bude klasické caffé latte. Zo studeného mlieka pripravíme mliečnu penu a nalejeme ju do skleného pohára s objemom 0,3 litra. Do stredu pomaly najelejeme espresso, aby sa vytvorili charakteristické vrstvy. Na koniec doplníme tento kávový nápoj rumom, ktorý zohrejeme s trochou trstinového cukru.

Jemné vanilkové cappuccino

Vanilka patrí k najobľúbenejším voňavým koreniam. Dodáva krásnu vôňu a podmanivú jemnú chuť. Vanilkové cappuccino pripravíte tak, že na dno skleneného pohára nalejete vanilkový vaječný likér, pripravíte espresso, vyšľaháte mliečnu penu a jemne do nej vmiešajte pravú vanilku. Mliečnu penu posypte hoblinkami bielej čokolády.

Alžírska káva

Tento tradičný kávový recept predstavuje alkoholickú verziu Viedenskej kávy. V zahraničí táto káva predstavuje typicky vianočný nápoj a stretnete sa s názvom eggnog latte. Základom alžírskej kávy je espresso lungo - espresso doliate horúcou vodou v pomere 1:1. Do kávy nalejeme vaječný likér a ozdobíme šľahačkou.

Medovníkové caffé latte

Na dno vysokého pohára s objemom 0,3 litra pridáme vrstvu medu podľa chuti. Našľaháme mliečnu penu, dôkladne ju premiešame až kým nebude lesklá a krémová. Nalejeme ju na med takmer do vrchu pohára. Pripravíme si espresso a pomaly ho nalejeme do stredu nápoja, kde po chvíli káva vytvorí pod vrstvou mliečnej peny ďalšiu vrstvu. Na záver posypeme perníkovým korením, prípadne rozdrobíme kúsky perníkov, ktoré sa v káve roztopia.

Kávový grog

Tento skutočne zimný vianočný nápoj pripravíme spenením kúska masla a hnedého cukru na karamel, ktorý pridáme do šálky. Dochutíme pridaním štipky mletého klinčeka, muškátového orieška a škorice. Následne pridáme šálku espressa a dozdobíme čerstvými rezmi citrónovej alebo pomarančovej kôry.

Prajeme dobrú chuť!