Tel.: +421 48 416 19 47, +421 911 617 223
E-mail: davital@davital.sk

Káva v súčasnosti patrí k najobľúbenejším nápojom, ktorý väčšina z nás pokladá za neodmysliteľnú súčasť dňa. Cesta kávy k pôvabnej aróme a lahodnej chuti, tak ako ju poznáme dnes, však vôbec nebola jednoduchá. Kedy ľudia začali konzumáciou kávy a odkiaľ sa k nám vlastne dostala? Kde vznikali prvé kaviarne? A ako sa káva rozšírila do celého sveta až kým nedosiahla svoje pevné postavenie a popularitu?

Pôvod kávy

Pôvod kávy siaha do Afriky, konkrétne do regiónu Kaffa v Etiópií, na základe ktorého dostala káva aj svoje pomenovanie. Objavenie kávy sa datuje do 9. storočia a legenda hovorí po pastierovi kôz menom Kaldi, ktorý si všimol nezvyčajne čulého správania zvierat a sám neskôr červené plody kávovníka ochutnal. Natešený a plný energie prišiel do najbližšieho kláštora, kde o svojom objave povedal mníchom. Tí však označili kávové plody za dielo diabla a hodili ich do ohňa, aby ich zničili. Po pár minútach sa ale kláštorom začala šíriť prekrásna vôňa, dodnes jedna z najomamnejších vôbec. Tajomstvo kávových zŕn tak bolo navždy odhalené. Káva sa rozšírila najprv do Jemenu a Arábie, kde ju pokladali za zázrak. Káve sa vtedy hovorilo „čierne zlato“ i „omamný nápoj“.

Káva v Európe

Do Európy sa káva dostala až v 17. storočí, za čo vďačíme Benátčanom. V Benátkach sa káva najprv predávala v lekárňach, pretože sa verilo v jej liečivé schopnosti. Predstavovala dostupný prostriedok na zvýšeniu energie, kreativity a výkonu a dokonca nahradila dovtedy obľúbené víno a čaj. Neskôr, keď sa chýry o povzbudivých účinkoch kávy rozkríkli v okolí, bola v roku 1645 otvorená v Benátkach prvá kaviareň. Po vzore Talianska si kávu obľúbili aj Holanďania, Nemci či Angličania.

Kaviarne centrami spoločenského života

Začali vznikať mnohé kaviarne, ktoré sa stali miestom stretnutí a zasadnutí ľudí z vyšších tried, ktorí sa tu začali schádzať a živo diskutovať. Spoločenský život vtedajšieho sveta sa presúval do kaviarní, kde vznikali mnohé názorové hnutia a dôležité obchody. V Londýne mali na takéto stretnutia právo len muži, vďaka čomu bola uverejnená „Ženská petícia proti káve“, na ktorej boli ženami navrhnuté a vymenované dôvody, prečo by muži nemali piť kávu. Podobné názory, ktoré hovoria za alebo proti pitiu kávy sa objavujú dodnes.

Káva počas vojny

V roku 1899 japonský lekárnik dospel k objavu instantnej kávy, ktorú neskôr využívali americkí vojaci slúžiaci v Európe počas prvej svetovej vojny vďaka jednoduchosti a rýchlosti jej prípravy. Káva bola dokonca vojakom poskytovaná počas vojny na prídel. Do povedomia más sa dostala najmä rozšírením automatov na teplé nápoje koncom 19. storočia. Dodnes instantná káva predstavuje najrozšírenejší a najobľúbenejší druh kávy.

Vznik espressa

So vznikom kaviarní sa od začiatku 19. storočia začal klásť dôraz na kvalitu prípravy kávy. V tomto období dochádzalo k veľkým objavom, ktoré menili dejiny kávy. V roku 1901 Luigi Bezzera vynašiel prvý espresso kávovar, ktorý však kvôli vysokému tlaku a teplote pripravoval kávu, ktorá bola príliš horká a spálená, bez príznačnej krémovej peny na povrchu. Riešením bol vynález piestového čerpadla v roku 1948, ktorý vynašiel Achille Gaggia. Prvý espresso kávovar Gaggia Classic, ktorý na tomto princípe pracoval, vyrábal cremu, prirodzenú vrstvu kávových olejov pripomínajúcu penu, ktorá je dodnes na espresse cenená kvôli zintenzívneniu jeho arómy a chuti.

Káva dnes

Káva sa dnes považuje za významný nápoj zastávajúci svoju úlohu v osobnom aj pracovnom živote človeka. Súčasným trendom popri stále populárnom espresse a instantnej káve je extra veľký objem kávových nápojov v podobe coffee to go, ako aj alternatívne metódy prípravy kávy pomocou moka konvičky, chemexu, V60, syphonu, aeropressu, French pressu a mnohých ďalších. Tie poskytujú slobodu a možnosť maximálneho experimentovania s výberom a prípravou kávy, vďaka čomu sa príprava kávy stáva hrou a poteším.

Od objavenia prešla káva značným vývojom a v dnešnej dobe si ju máme možnosť vychutnávať v celej jej kráse, v jej najrôznejších podobách a odhaliť tak jej potenciál, chuť a arómu v závislosti na druhu kávy, spôsobe spracovania, praženia či prípravy. Prajeme vám preto, aby ste si svoju šálku kávy vychutnali s láskou a spôsobom, akým to máte najradšej.