Tel.: +421 48 416 19 47, +421 911 617 223
E-mail: davital@davital.sk

Kávu je možné pripraviť doslova na tisíc spôsobov a vždy nám poskytne iný chuťový zážitok, iný vnem a pocit. Príprava pomocou kávomatu či kávovaru je jednoduchá a pohodlná, ale v prípade, že máte čas a chuť s kávou sami experimentovať a ste zvedaví ako rôzne môže káva chutiť, existuje množstvo alternatívnych spôsobov prípravy kávy. Každý z nich je jedinečný a odhalí v káve nové chute a vône.

Alternatívne spôsoby prípravy kávy sú vhodné pre všetkých, ktorí chcú objaviť jej rozmanitosť. Vyskúšať môžete rôzne mletie kávy, čas prípravy kávy, prípadne teplotu vody a vyladiť si perfektnú šálku kávy presne podľa vašej chuti. Možno budete prekvapení, ale vaša obľúbená značka kávy môže zrazu chutiť úplne inak. Výhodou alternatívnych spôsobov prípravy je ich jednoduchosť a cenová dostupnosť. Výsledkom je tiež spravidla väčší objem kávy než u espressa, takže si môžete takto pripravenú kávu dlhšie vychutnávať. Tieto zariadenia predstavujú ideálne riešenie pre zdravú domácu prípravu kvalitnej výberovej kávy. V súčasnosti však už aj v mnohých kaviarňach na Slovensku nájdete ponuku kávy pripravenej jednou alebo hneď viacerými alternatívnymi metódami.

Moka konvička

Ide o jeden z najrozšírenejších spôsobov prípravy kávy v domácnostiach, ktorý pochádza z Talianska. Moka konvička je známa aj pod názvom moka express alebo koťogo. Spomedzi alternatívnych metód prípravy sa najviac približuje espressu. Konvička sa skladá z troch častí, do spodnej nalejete vodu, do strednej časti – sitka dáte namletú kávu na stredne hrubo a vrchná časť slúži na pripravenú kávu, ktorá sa pripraví pomocou vysokého tlaku vodnej pary. Samozrejme, kávu v konvičke treba uvariť. Konvička sa vyrába v rôznych veľkostiach, najčastejším materiálom na výrobu je hliník.

Chemex

Chemex predstavuje filtračný spôsob prípravy kávy. Pripomína sklenenú banku s lievikom, do ktorého sa vkladá filter. Do filtru sa nasype čerstvo, hrubo namletá káva. V prvom kroku sa zaleje menším množstvom horúcej vody s teplotou približne 93 °C – 96 °C a nechá sa trochu pracovať. Potom sa postupne, rovnomerne dolieva horúca voda. Výsledná káva sa objaví na dne banky. Takto pripravená káva je jemná, odhalí aj tie najskrytejšie chuťové profily, ovocné a kvetinové chute.

French press

Táto obľúbená metóda prípravy kávy prebieha v sklenenej nádobe valcovitého tvaru s piestom, v ktorom je umiestnený filter. Nahrubo zomletá káva sa nasype do nádoby a zaleje horúcou vodou a zakryje sa vekom. Po chvíli kávu pomiešame, kávu lúhujeme asi 3-4 minúty a stlačíme piest. Potom kávu ihneď servírujeme, prípadne prelejeme do inej nádoby tak, aby už nebola v kontakte s kávovou usadeninou a nezhorkla. Káva býva chuťovo plná, prítomná je jemná usadenina. Metóda bola vynájdená vo Francúzsku, vylepšená a patentovaná bola však v Taliansku.

Aeropress

Aeropress sa skladá z plastového valca, piestu a sitka s papierovým filtrom. Aeropress bol vynájdený v Amerike a ide o pomerne nový spôsob prípravy kávy. Výsledná káva chutí je o niečo plnšia a silnejšia než u French pressu. Existujú dva rôzne spôsoby prípravy, prvý z nich je klasický. Opláchnutý papierový filter vložte do aeropressu, nasypte jemne namletú kávu, zalejte horúcou vodou a pomiešajte, následne tlačte piest smerom dole. Druhý spôsob je zložitejší. Najprv nasadíte piest do valca a otočíte ich. Do valca nasypete asi 15 g hrubšie pomletej kávy. Kávu zalejete horúcou vodou. Do sitka umiestnite opláchnutý filter a sitkom uzavrite aeropress. Otočte, položte na šálku a pomalu stlačte piest smerom dole.