Tel.: +421 48 416 19 47, +421 911 617 223
E-mail: davital@davital.sk

Príprava, podávanie ako aj úloha kávy sa výrazne líši od jednej krajiny ku druhej. Pestré historické, kultúrne, sociálne či klimatické podmienky krajín sveta sa podpísali na vzniku jedinečných kávových nápojov, unikátnych spôsoboch prípravy, podávania či dochucovania kávy. V mnohých prípadoch by bola skutočná škoda miestny spôsob prípravy kávy neochutnať.

Kava_Taliansko Taliansko

Taliani dali svetu espresso, ktoré sa pomerne rýchlo rozšírilo do mnohých krajín a dnes patrí k najobľúbenejším spôsobom prípravy kávy. Taliani obľubujú aj ristretto, teda čo sa do objemu týka, ešte menšie a silnejšie espresso, ktoré vypijú na jeden či dva malé dúšky. Pravdepodobne sa nenájde ani jedna talianska domácnosť, kde by sa nenašla moka kanvička, ktorá asi najlepšie nahradí chuť espressa v domácich podmienkach. Taliani si na príprave kávy dajú naozaj záležať a to nielen vo veľkých mestách, ale aj v tých najodľahlejších oblastiach a malých dedinkách vám pripravia kávu na špičkovej úrovni.

GréckoKava_Grecko

Ani teplé podnebie neodradilo Grékov od konzumácie kávy a vyriešili to podávaním ľadovej kávy s veľmi hustou penou vo vysokom pohári, ktorá sa pripravuje v šejkri na miešané nápoje. Grécke frappé, ako sa tento nápoj originálne nazýva, sa v letných mesiacoch teší popularite aj v ostatných krajinách Európy.

Fínsko, Nórsko, Švédsko

Severské krajiny patria k najväčším konzumentom kávy na svete. Na jedného obyvateľa Fínska pripadá spotreba až 12 kg kávy ročne. Severské krajiny preferujú svetlejšie praženie kávových zŕn oproti tmavému, ktoré je zas typické pre Talianov. Preferujú prípravu kávy pomocou rôznych filtračných metód, napr. French press, kedy sa nahrubo namletá káva zaleje vodou okolo 92 – 96 ?C, nechá sa lúhovať 3 – 4 minúty a následne sa piestom zatlačí smerom nadol.

Írsko
Kava_Irska kava

Jeden z najobľúbenejších kávových nápojov, ktorý dal zároveň základ kávovým alkoholickým kokteilom je práve írska káva, ktorá vznikla v roku 1943. Idea zmiešania kávy s írskou whiskey vznikla náhodne a mala slúžiť na zahriatie cestujúcich na letisku. Popularita tohto dovtedy netradičného spojenia sa veľmi rýchlo rozšírila. Írska káva je podávaná netradične v pohároch na írsku kávu, ktoré sú podobné pohárom na víno a vzniká zmiešaním a zahriatím írskej whiskey s trstinovým cukrom, naliatím kávy (espresso doliate horúcou vodou alebo filtrovaná káva) a na vrch patrí vyšľahaná smotana s ľadom.

Rakúsko

Hlavné mesto Rakúska, Viedeň, je už po stáročia známe svojou unikátnou kaviarenskou kultúrou. Káva sa do Rakúska po prvý krát dostala v roku 1683, kedy tam 500 vriec zelenej kávy zanechali pri úteku Turci. Majiteľ prvej kaviarne pôsobil v Turecku a tak vedel, ako s kávou naložiť. Napadlo mu pridať ku káve šľahačku a med a podávať ku nej aj drobné sladkosti. Tak poznáme obľúbenú viedenskú kávu do teraz.

Turecko, IndiaKava_Turecko

Pravá turecká káva patrí medzi tie najpôsobivejšie a najpôvodnejšie prípravy kávy vôbec. Pripravuje sa v džezve, kanvičke s dlhou rúčkou, na ohni alebo horúcom piesku. Na prach rozomletá káva sa v džezve postupne uvarí. Turecká káva sa výrazne dochucuje cukrom a rôznymi druhmi korení, napr. čierne korenie, chilli, kardamon, škorica, klinčeky a iné. Vzniká hustá, sladšia a neopakovateľná chuť, ktorá je pre tento spôsob prípravy kávy tak príznačná. O skutočnom význame tureckej kávy svedčí aj fakt, že v minulosti bola súčasťou rituálu zasnúbenia, kedy budúca nevesta osladila kávu do takej mieri, ako veľmi mala rada svojho nastávajúceho. Turecká káva sa týmto spôsobom pripravuje tiež v arabských krajinách a v Indii.

Spojené štáty

Na rozdiel od minimalistického objemu kávy špecifického pre Talianov sa Američania veľkého objemu kávových nápojov rozhodne neboja. Caff? americano nie je novodobý výmysel, vznikol už počas druhej svetovej vojny ako reakcia vojakov na „príliš malé espresso“. Pomer vody a espressa v nápoji caff? americano je 5:1, pričom voda sa do espressa prilieva až dodatočne. V Amerike je veľmi obľúbená aj tzv. nekonečná šálka kávy, kedy po vypití šálky kávy v kaviarni vám šálku opätovne naplnia. Využíva sa filtračná metóda pomocou dripperu, kedy káva pomaly prekvapkáva do sklenej nádoby a z tade je potom dolievaná do šálok zákazníkom.

Japonsko

Medzi ázijskými krajinami obľubujúcimi kávu dominujú Japonci, ktorí si potrpia na vynikajúcu kvalitu. V Tokiu sa môžete stretnúť s výnimočnou a drahou kávou Jamaica Blue Mountain, ktorá sa radí medzi najlepšie kávy sveta. Do Japonska sa dováža až 90 % produkcie tejto vynikajúcej kávy. Na rozdiel od Európy, v Japonsku je veľmi malý záujem o kávové nápoje s pridaním mlieka ako napr. cappuccino. Japonci preferujú najmä svetlejšie praženie kávKava_Vietnamových zŕn.

Vietnam

V exotickom Vietname by sme snáď inú ako exotickú chuť kávy ani nemohli očakávať. Vietnamská káva je neobvyklá postupom prípravy ako aj ingredienciami použitými na jej prípravu. Do zmesi zrniek sa najprv primiešava maslo. Príprava kávy neskôr prebieha pomocou Phin filtra, malého plechového kávovaru, ktorý sa položí na šálku kávy. Doň sa nasype nahrubo namletá káva a zaleje sa horúcou vodou. Postupným prekvapkávaním vzniká hustá káva, ktorá má čokoládové a orieškové chuťové podtóny. Ďalej sa dochucuje kondenzovaným mliekom, vďaka čomu je mimoriadne sladká a hustá.

 

Vyskúšali ste už niektorý z týchto spôsobov prípravy kávy?