Tel.: +421 48 416 19 47, +421 911 617 223
E-mail: davital@davital.sk

Viete čo obsahuje, alebo by mal po správnosti obsahovať, ten-ktorý kávový nápoj? Niekedy dochádza k mylnému názoru, že rôzne kávové nápoje obsahujú rôzny obsah kávy, prípadne je káva odlišná. Pravdou je, že všetky základné kávové nápoje sa skladajú z espressa, ktoré obsahuje približne 7 až 9 gramov kávy. Kávové nápoje, z ktorých 8 najobľúbenejších vám predstavujeme v článku, sa odlišujú rôznym objemom a pomerom horúcej vody, mlieka a mliečnej peny.

Ristretto

Ristretto je najmenší z celej ponuky kávových nápojov. Pripravuje sa rovnako ako espresso, avšak čas extrakcie je kratší, približne 18 sekúnd. Do šálky teda dostanete ešte menší objem nápoja, asi 20 ml. Takto pripravený nápoj je menej horký a cítime najmä sladkosť a kyslosť kávy. Ristretto vzniklo v Neapole ako menší variant espressa. Dôvodom bolo údajne teplé podnebie v Taliansku. Ľudia nechceli prijímať veľký objem horúcich nápojov z obavy pred prehriatím organizmu.

Lungo

Názov nápoja lungo alebo aj caffè lungo pochádza z talianskeho slova dlhý. Nesprávna, ale veľmi častá, je príprava pomocou dvojnásobne dlhej extrakcie kávy. Správne sa pripravuje doliatím horúcej vody do espressa v pomere 1:1. Objem nápoja, ktorý sa obyčajne pripravuje do šálky na cappuccino, je teda približne 60 ml.

Americano

Aj keď sa kávové nápoje lungo a americano často zamieňajú, v skutočnosti ide o dva rozličné nápoje. Rozdiel je v rôznom pomere kávy a horúcej vody. Keď v prípade nápoja lungo je pomer kávy a horúcej vody 1:1, v prípade americana je to až 1:5. Ide teda o veľký a veľmi zriedený kávový nápoj.

Espresso doppio

Ak si radi doprajete silnú kávu a malý objem espressa nestačí, variantom môže byť espresso doppio. Tento nápoj môžete nájsť aj pod názvom dvojité espresso alebo double espresso. V prípade dvojitého espressa je porcia kávy 14 až 16 gramov a doba extrakcie je rovnaká ako pri klasickom espresse, teda približne 25 - 30 sekúnd. Výsledný nápoj má objem 50 – 70 ml.

Espresso macchiato

Tento kávový nápoj je akási sofistikovanejšia obdoba espressa s mliekom. Pozostáva z espressa a malého množstva našľahanej mliečnej peny na povrchu kávy. Espresso macchiato má objem asi 30 ml, servíruje sa do malej espresso šálky a môže byť ozdobené latte artom, teda obrázkom z mliečnej peny.

Cappuccino

Azda najznámejší kávový nápoj, cappuccino, dostal svoje meno podľa kávovej farby kapucní talianskych mníchov kapucínov. Tento lahodný, jemný kávový nápoj sa teší veľkej popularite. Základom nápoja je espresso doplnené o teplé mlieko s hustou penou. Mliečna pena pripravená z plnotučného mlieka je sama o sebe sladkastá, krémová a jemná a nemala by obsahovať bubliny. Cappuccino sa servíruje do cappuccinovej šálky s objemom 150 – 180 ml a často býva ozdobené latte artom. Ochutené cappuccino môže byť doplnené o príchute ako vanilka, čokoláda, karamel alebo oriešky.

Caffè latte

Tento nápoj obsahuje v porovnaní s cappuccinom viac mlieka a menej mliečnej peny. Zvykne sa označovať aj ako café au lait alebo flat white. Na prípravu sa niekedy používa aj dvojité espresso. Servíruje sa do šálky s objemom 280 – 330 ml. Býva často zamieňané za latte macchiato.

Latte macchiato

Tento elegantne pôsobiaci a veľmi obľúbený kávový nápoj sa skladá z troch častí, z jemnej mliečnej peny na povrchu, z espressa a teplého mlieka. Pripravuje sa opačne ako cappuccino, a teda najprv je do pohára naliate mlieko s mliečnou penou, ktoré sa nechajú chvíľu odstáť a nakoniec sa naleje espresso. Vytvoria sa tri charakteristické vrstvy. Latte macchiato sa servíruje do vysokého skleneného pohára s objemom približne 250 - 300 ml. Často býva na doplnené príchuťami ako čokoláda, vanilka alebo karamel.