Tel.: +421 48 416 19 47, +421 911 617 223
E-mail: davital@davital.sk

Niekedy stačí naozaj málo a príprava kávy sa stane vašou obľúbenou činnosťou. Inšpirujte sa našimi tipmi a pripravte si kávu v práci ako skutočný profesionál!

Výber kávovaru

Prvou a najzákladnejšou otázkou, ktorú by ste si mali zodpovedať pri výbere kancelárskeho kávovaru je, aký počet  káv budete na kávovare denne pripravovať. Náš sortiment kancelárskych kávovarov poskytuje možnosti pre spoločnosti s dvomi zamestnancami a máme aj riešenia pre firemné kuchynky kde kávovar využíva denne aj 100 zamestnancov. Druhým kritériom je vaša preferencia nápojov, a teda či si prajete pripravovať len espresso a lungo, prípadne preferujete aj prípravu cappuccina, caffé latte alebo aj čokolády či iných produktov.

Výber kávy

Naše kávovary obsahujú vstavaný mlynček a sypú sa do nich celé kávové zrná. Na espresso sa hodí najmä stredne až tmavo pražená káva. Svetlé praženie kávy oceníte skôr pri alternatívnych metódach prípravy kávy. Do automatických kávovarov odporúčame použiť kávové zmSaeco_Aulika_003esi arabiky a robusty pre vyváženú chuť a výraznejšiu cremu.

Pravidelné čistenie

Perfektné a chuťovo vyvážené kávové nápoje pripravíte len pomocou pravidelne čisteného kávovaru. Postarajte sa o pravidelné vysýpanie odpadovej misky a zásobníka na kávovú usadeninu. Lisovaciu jednotku z času na čas vyberte a opláchnite pod tečúcou vodou. Pamätajte na to, že čisté kávovary sa menej kazia a robia lepšiu kávu.

Voda

Nezabudnite kontrolovať kvalitu a tvrdosť vody. Ak je to možné, odporúčame vám používať filtračné zariadenia a zmäkčovače vody. Uchránite tak vaše zariadenie pred vodným kameňom a nutným servisným zásahom. Kvalitu vody vo vašom regióne zistíte testom tvrdosti vody. Na základe toho vám navrhneme optimálny filter a intenzitu vymieňania. Ak kávovar dlhšie nepoužívate (napríklad v čase hromadných dovoleniek alebo pred sviatkami) pre istotu vyprázdnite zásobník na vodu, aby sa v ňom zbytočne netvoril vodný kameň.

Čerstvosť kávy

Základom šálky vynikajúceho espressa je kvalitná, čerstvá a predovšetkým správne upražená káva. Len ťažko by sme našli krajšiu vôňu, ako tú po otvorení balíčka s čerstvo upraženou kávou, ktorá rozvonia vaše firemné priestory. U nás sa to stáva doslova rituálom, ktorému nik neodolá.

Pre maximálne rozvinutie chutí a vôní kávy je kľúčová práve jej čerstvosť. Pri káve je dôležité, aby sa po zbere dozretých kávových plodov upražila približne do 15 mesiacov. Na obale zrnkovej kávy si tiež môžete všimnúť dátum praženia. Ak hovoríme o výberovej káve, tá by sa mala spotrebovať približne do 15 dní od upraženia. Pri bežných kávových zmesiach je tento časový horizont približne 2 až 3 mesiace. Ak si môžete vybrať, dajte vždy radšej prednosť celým kávovým zrnám pred mletou zrnkovou kávou. Po zomletí kávy sa do 15 minút strácajú dôležité vlastnosti, pre ktoré kávu tak obľubujeme.

Uskladnenie kávy

Aby ste zachovali čerstvosť kávy, po otvorení balenia kávu skladujte v pôvodnom obale na suchom a tmavom mieste. Nesprávne je skladovanie v chladničke, pretože káva do seba nasaje vlhkosť a pachy z okolia. Do kávovaru vždy nasypte len toľko kávy, ktorú spotrebujete. V opačnom prípade nadbytok kávy v kávovom zásobníku zbytočne rýchlo vyprchá.

Nastavenie mletia

Mletie pre prípravu espressa by malo byť jemnejšie. Na prípravu jednej porcie kávy si kávovar pomelie približne 7,5 g kávy. Gramáž jednej porcie si však môžete sami nastaviť spravidla od 6,5 – 10 g. Samotná extrakcia espressa s ideálnym objemom 30 +- 5 ml by mala trvať asi 20 sekúnd. Pokiaľ je extrakcia espressa rýchla (espresso je vodnaté, bez cremy) upravte nastavenie mlynčeka na jemnejšie mletie. Pokiaľ je extrakcia príliš dlhá (espresso je prepálené) upravte nastavenie mlynčeka na hrubšie mletie. Zmena mletia sa prejaví až po 3 až 4 šálkach kávy. Správne nastavené parametre espressa na automatickom kávovare zaručia dostatočne silnú a trvanlivú vrstvu cremy. Práve crema má podstatný vplyv na výslednú chuť a robí z espressa tak výnimočný nápoj.

Príprava cappuccina

Na prípravu nápojov obsahujúcich mlieko napr. cappuSaeco Lirika Officeccino, caffé latte používajte vždy dobre vychladené mlieko, najlepšie priamo z chladničky. Dbajte o zvýšenú čistotu hadičiek a automatického cappuccinátora, ktorý je vhodné po použití prečistiť teplou vodou.

Porcelán

Základom správnej prípravy kávy je šálka predhriata na 40?C s objemom vhodným pre pripravovaný kávový nápoj. Niektoré modely automatických kávovarov disponujú plochou na nahriatie šálok, ale môžu byť nahriate napríklad aj pomocou horúcej vody. Na prípravu espressa používajte hrubostenný porcelán s objemom približne 60 – 90 ml. Na prípravu kávového nápoja s obsahom mlieka zvoľte šálku s objemom 150 – 250 ml. Na špeciálne kávové nápoje môžete použiť aj iný porcelán alebo sklené šálky či poháre.

Servírovanie kávy

Správne podávanie mlieka ku káve si vyžaduje nahriate mlieko v kanvičke a v prípade, že obľubujete kávu väčšieho objemu, espresso až následne dolievajte horúcou vodou. Káva by mala byť vždy podávaná s pohárom vody, ktorý slúži na neutralizáciu chuťových pohárikov pred konzumáciou kávy ako aj na doplnenie tekutín.

Ak máte záujem o kávovar, filtre, čistiace prostriedky alebo doplnky do Vašej firmy, neváhajte sa na nás obrátiť na davital@davital.sk.

Váš tím Davital